Baggerwerkzaamheden Wylerbergmeer (afgerond)

Werkzaamheden 13 september afgerond (update 3 september 2019)

De werkzaamheden zijn uiterlijk 13 september 2019 afgerond. Wylerbergmeer wordt dan weer in zijn geheel opengesteld. Het zwemverbod blijft echter het gehele seizoen nog van kracht. Op 1 mei 2020 hopen wij een mooie nieuwe start te kunnen maken met Wylerbergmeer als zwemlocatie.

Klik hier voor het nieuwsbericht. 

Aanpak zwemwaterkwaliteit Wylerbergmeer

BEKIJK HIER DE FOTO'S 

In de week van 3 juni zijn de voorbereidende werkzaamheiden gestart voor de baggerwerkzaamheiden op Wylerbergmeer. Maandag 17 juni is het uitbaggeren van de plas gestart, en zal een groot gedeelte van de plas worden afgesloten voor recreatie in verband met de veiligheid van bezoekers. De werkzaamheden zullen duren tot begin september. Dit betekent dat tot die tijd geen gebruik kan worden gemaakt van het gebied.

Vanaf 17 juni zijn het strand, de ligweides en de toegangswegen afgesloten. Alleen de doorgang naar het fietspad richting de Thornsche Molen over de parkeerplaats en het wandelpad aan de noordoost zijde van de plas zijn nog toegankelijk. Recreatie en zwemmen op andere plekken op het gebied is tot begin september niet mogelijk. Dagrecreanten zijn dan welkom op andere recreatiegebieden van Leisurelands in de omgeving: Berendonck, Mookerplas en Groene Heuvels (vanaf 16 juli i.v.m. Down The Rabbit Hole). 

Blauwalg in het water van recreatiegebied Wylerbergmeer is een jaarlijks terugkerend probleem. Om de kwaliteit van het zwemwater te verbeteren starten op korte termijn baggerwerkzaamheden. Leisurelands wil hiermee het recreatiegebied een kwaliteitsimpuls geven. De verwerking van het slib was niet optimaal, maar in goed overleg met lokale natuur- en landschapsorganisaties heeft Leisurelands besloten om de blauwalg op alternatieve manier aan te pakken. Het oorspronkelijke idee om het slib te baggeren en daarmee ongeveer 1 ha (15%) van het meer te gebruiken om het slib op te slaan, stuitte op veel verzet bij een groot aantal natuur- en landschapsorganisaties. Het vrijkomende slib (30.000 m3) zal nuttig worden toegepast om de bodemkwaliteit van een aangrenzende akker te verbeteren. Tijdens de werkzaamheden zal het recreatiegebied in verband met de veiligheid in zijn geheel worden afgesloten voor bezoekers.  

Naast het verbeteren van de waterkwaliteit zal Leisurelands ook een gedeelte van het strand aanpakken. Er is nu sprake van zwart zand dat ontstaat doordat kwelwater omhoog komt en zich vermengt met het zand. Dit zand zal worden afgegraven, waarvoor nieuw zand zal worden teruggeplaatst.

Lees hier het volledige nieuwsbericht van 26 april.