Winterzwemmen

Winterzwemmen

Winterzwemmen, ook wel bekend als winterdippen of ijszwemmen, is een duik nemen midden in de winter. Hoe het werkt? Nadat de zomer voorbij is en de kou komt opzetten, trek je je zwemkleding aan, ga je naar het dichtstbijzijnde recreatiegebied en stap je het water in. Dit kan met 15 graden en zelfs als het gevroren heeft.

Wat is winterzwemmen?

Winterzwemmen is zwemmen en winterdippen is stilstaan in het water boven de 5 graden watertemperatuur. IJszwemmen wordt pas officieel ijszwemmen genoemd als de watertemperatuur onder de 5 graden is.

Maar waarom zou je in dat koude water stappen, als het ook gewoon in de warme zomermaanden kan? Nou, omdat het gedurende alle seizoenen mogelijk is! Het is een geweldige manier om jezelf wakker te schudden en je helemaal levend te voelen. Je zou het niet denken maar deze winteractiviteit brengt veel fysieke en mentale voordelen met zich mee.
 

Een avontuurlijke, gezonde winteractiviteit

Ten eerste zorgt het ervoor dat je bloedsomloop op gang komt en als je in het water bent voel je dat meteen. Je huid tintelt van de kou en het lijkt alsof je een frisse dosis energie hebt gekregen. Het is als een natuurlijke cocktail van adrenaline en endorfine.

Winterzwemmen is ook een geweldige manier om stress te verminderen en je geest op te frissen. De ijskoude ervaring schudt al je zorgen van je af en laat je volledig in het moment zijn. Bovendien geeft het perspectief en een gevoel van trots en prestatie - je hebt zojuist iets gedaan wat maar weinig mensen durven.

Als je op zoek bent naar een avontuurlijke manier om de winter door te komen en tegelijkertijd jezelf een boost te geven, overweeg dan eens om winterzwemmen een kans te geven. Wie weet ontdek je wel een nieuwe passie voor het ijskoude avontuur!

Voordelen van winterzwemmen

Pas op

Het is goed om te weten dat winterzwemmen niet voor iedereen geschikt is. Het kan risico's met zich meebrengen, vooral als het niet op de juiste manier wordt beoefend. Het is raadzaam om voorzorgsmaatregelen te nemen en advies in te winnen bij experts als je overweegt om aan deze activiteit deel te nemen, vooral als je gezondheidsproblemen hebt of onervaren bent met winterzwemmen.

Te denken aan epilepsie, hoge bloeddruk (waarvoor medicijnen moeten worden ingenomen), nierfalen, blaas- of schildklierklachten, koorts, kanker, zwangerschap, hart- en vaatziekten.

Winterzwemmen bij Leisurelands

Durf jij het avontuur aan? Bij Arctic Devils, Feeling Fitt en Dip & Joy op recreatiegebied Bussloo kan je uitstekend onder begeleiding winterzwemmen. Samen met een groep mede-winterzwemmers ga je de uitdaging aan. Naast winterzwemmen bieden zij ook activiteiten aan waar je bijvoorbeeld deel kan nemen aan coolrunninglessen, bootcamps of ijsbadclinics.