"Wat fijn dat Gelderland zoveel stranden te bieden heeft"

Geweldig zwemwater

Op de recreatiegebieden van Leisurelands kun je geweldig zwemmen. Het water, de stranden en de ligweides zijn schoon, dus je kan onbezorgd genieten. Op de verschillende stranden vind je leuke speeltoestellen voor de kinderen.

In de zomer is de watertemperatuur erg fijn. De zwemzones zijn afgebakend met een ballenlijn. De hoogte bij de ballenlijn komt voor een volwassen persoon ongeveer tot borsthoogte. Houd echter rekening met wisselende waterstanden.

Alle recreatiegebieden zijn officiële zwemlocaties (met uitzondering van Nevelhorst). Dit houdt in dat ze beschikken over een goede waterkwaliteit die in het zwemseizoen (1 mei tot 1 oktober) regelmatig gecontroleerd wordt. 

Tips voor een plezierig dagje zwemmen

Zwemmen in natuurlijk water kan wat risico's met zich meebrengen. Daarom hebben we 7 tips voor een dagje veilig zwemmen:

  • Verlaat bij onweer en bliksem zo snel mogelijk het water en zoek beschutting. Niet onder een boom, maar bijvoorbeeld in een auto.
  • Op een luchtbed kun je snel een eind afdrijven. Blijf daarom wakker en let goed op.
  • Let op de kinderen. Laat ze nooit alleen zwemmen of spelen in het water.
  • Duik nooit in ondiep of troebel water.
  • Vooral zandwinplaatsen en grindgaten kunnen erg diep zijn. Daar zijn vaak plaatselijke, koude stromingen.
  • Ook geoefende zwemmers kunnen in noodsituaties komen. Ga daarom nooit alleen zwemmen.
  • Raak bij kramp niet in paniek. Probeer kalm te blijven en trek zo effectief mogelijk de aandacht van andere zwemmers.

Veilig het water in en uit!

Ga je zwemmen in de zee of een meer? Heerlijk en hartstikke leuk! Maar zwemmen in open water kent ook risico’s. Denk aan sterke stroming. Een mui. Of een plotselinge temperatuurverandering.

Spreek daarom van tevoren af wie jou in de gaten houdt tijdens het zwemmen. Zo kom je veilig in en uit het water. ‘Veilig in en uit het water’ maakt mensen bewust van de risico’s van zwemmen in open water. De komende jaren worden onder deze naam verschillende campagnes over zwemveiligheid gelanceerd. ‘Wie checkt jou?’ is de eerste. 

 

Smeer je in!

Wij doen mee aan de campagne 'Zorg dat je smeert' van Zilveren Kruis!

Lig je lekker aan het strand en voel je de sterke zonnestralen op je huid? Smeer je goed in om gezondsheidsrisico's te beperken. Om het smeren te stimuleren plaatst Zilveren Kruis op ruim 80 locaties door Nederland smeerpalen met zonnebrandcrème!

Op de volgende recreatiegebieden kun je bij ons je gratis insmeren:

Heb jij de zonnebrandpalen al gespot?

Lees meer over de campagne

Ontdek de zwemwateren op de kaart