Sporten op het water: tijd voor actie!

Op zoek naar een sportief uitje? Laat je niet beperken door het vasteland: voor actie en afwisseling kun je het water op! In Gelderland kun je op prachtige wateren maar liefst zeven verschillende watersporten ontdekken. Wat zijn die sporten precies, en waar kun je ze beoefenen? Je leest het in deze blog.

Waterskiën & wakeboarden

Deze twee watersporten zijn het meest bekend en populair. Net als op wintersport kies je voor skis of een board. Wakeboarden is moeilijker dan waterskiën, tenzij je al ’boardgevoel’ hebt door ervaring op bijvoorbeeld een skate- of snowboard. Wat heb je nodig? Om te beginnen een waterskibaan; op onze recreatiegebieden in Gelderland vind je de allerbeste.

Bijvoorbeeld bij Zeumeren Watersport op recreatiegebied Zeumeren, een prachtig gebied tussen Voorthuizen en Barneveld. Wanneer je hier een boeking doet ontvang je een instructievideo in je mail. Bekijk de video, regel je uitrusting (zelf kopen of op locatie huren) en je bent er klaar voor. In het weekend is er op Zeumeren een ‘Easy Ride’: de baan die je vooruit trekt staat zachter en er is een bootje om je terug naar de start te brengen. Daar bevindt zich trouwens een verhoogd terras met mooi uitzicht en een geweldige menukaart! Dat blijft niet onopgemerkt, want het terras is door Lipton uitgeroepen tot het beste terras van Gelderland.

De langste waterskibaan van Nederland vind je op recreatiegebied Stroombroek in de Achterhoek. Er is ook nog eens een prachtig terras met maar liefst 280 plekken. En heb je al van Burnside Cablepark op recreatiegebied Kievitsveld gehoord? De waterskibaan en het strandpaviljoen worden vanuit het hele land bezocht. Zo’n mooi strandpaviljoen vind je ook bij Recreatiecentrum de Berendonck, waar de waterskibaan vanaf april alweer aan staat.

Kite- en windsurfen

Op Strand Horst (Veluwe aan Zee), dé surfspot van Midden-Nederland, kun je geweldig kite- en windsurfen! Bij beide sporten sta je op een surfplank en ga je vooruit door de wind. Bij kitesurfen gebruik je een kite, bij windsurfen een mast met een zeil. Het grootste verschil tussen de twee? Kitesurfen duurt relatief een stuk langer om te leren omdat er meer mogelijkheden zijn. Windsurfen daarentegen kun je binnen een paar uurtjes al redelijk onder de knie hebben. Bij de surfschool van Telstar Beach kun je beide watersporten leren als een pro. Het woeste water van de Randmeren zorgt voor genoeg wind en golfen voor de ervaren surfers onder ons. Ook voor de beginners is het een ideale plek, want langs het strand is het water minder diep en heel begaanbaar. Terwijl je leert kun je genieten van fruitige drankjes, huisgemaakte appeltaart, Telstars sticky ribs en meer.

Suppen

Naast waterskiën en wakeboarden kun je bij Recreatiecentrum de Berendonck, net als bij Zeumeren Watersport, ook suppen. Het werkwoord suppen is afgeleid van de afkorting SUP: Stand Up Paddling. Je staat op een board en beweegt jezelf met een peddel voort over het water. Deze sport is ontstaan op Hawaï en uiteindelijk overgekomen naar de mooiste recreatiegebieden van Gelderland! Suppen is van alle watersporten het meest ontspannend. Althans, zodra je het onder de knie hebt. Om het te leren kun je bijvoorbeeld in de Achterhoek een les of clinic van Joyce volgen. Met Joy to SUP maakt zij mogelijk dat je kunt suppen op de vier mooiste recreatiegebieden in de Achterhoek: Hambroekplas, Nevelhorst, Hilgelo en Stroombroek. Op de laatste twee zijn SUPverhuurboxen geplaatst!  Zo kun jij, na online te reserveren, wanneer je maar wilt komen suppen op Hilgelo en Stroombroek. SUPverhuurboxen vind je trouwens ook buiten de Achterhoek, namelijk op het prachtige recreatiegebied Heerderstrand. 

Wingsurfen en wingfoilen

Tot slot zijn er bij Telstar Beach nog meer watersporten te ontdekken. De eerste is wingsurfen, de nieuwe rage van dit moment. In plaats van een mast heb je een wing vast! Deze zit niet vast aan je board waardoor je meer vrijheid hebt. Wingsurfen is een sport die je snel onder de knie kan krijgen als je een beetje feeling hebt met surfen. Zodra je vertrouwd bent met de wing kun je een volgende stap maken, naar wingfoilen. Je staat op een board met daaronder een vleugel die zorgt dat je omhoog uit het water komt. Bij Telstar Beach kun je voor zowel wingsurfen als wingfoilen lessen volgen en binnen de kortste keren over het water vliegen!