4 tips om je hond veilig uit te laten in de herfst

De herfst is begonnen! Storm en kou, maar natuurlijk ook prachtige kleurrijke natuur. Hét moment om samen met je hond een herfstwandeling te maken. Een perfecte herfstactiviteit voor op onze 17 recreatiegebieden! Om veilig eropuit te gaan zijn er een altijd dingen waar je op moet letten tijdens een herfstwandeling met je hond. In deze blog benoemen we 4 aandachtspunten.

Kastanjes, eikels en dennenappels

Het is herfst, dus de blaadjes vallen van de boom. Niet alleen blaadjes, maar ook kastanjes en eikels zijn nu in grote aantallen op de grond te vinden.  Pas op want kastanjes en eikels kunnen je hond ziek maken. In eikels, eikenboombladeren en wilde kastanjes zit een grote hoeveelheid tannine. Dit zuur irriteert het maagdarmkanaal van je hond. Dennenappels en tamme kastanjes zijn niet giftig maar kunnen wel een opstopping in de darmen veroorzaken.  Houd daarom je hond goed in de gaten tijden jullie herfstwandeling!

Paddenstoelen

Heb jij al paddenstoelen gespot? Niet alle paddenstoelen zijn eetbaar en kunnen daarom gevaarlijke situaties veroorzaken. Er zijn veel paddenstoelensoorten die erg giftig zijn voor je hond. Je kan lastig onderscheid zien tussen de verschillende soorten. Houd daarom goed in de gaten of je hond geen paddenstoelen eet. Gebeurt dit toch? Maak een foto van de paddenstoel en onthoud hoeveel de hond heeft gegeten. Vertoont de hond verschijnselen van een vergiftiging (diarree, buikpijn, koorts, sloomheid, bloedingen en een gele huid) ga dan altijd naar een dierenarts.

Dood hout

Tijdens een herfstwandeling is het heerlijk voor je hond om te rennen en te spelen. Op de gebieden liggen genoeg takken om mee te spelen of te apporteren. Pas hierbij wel op dood hout. Dood hout breekt snel af en kan vervelende wonden geven in de mond en keel van je hond. Scherpe stukken kunnen zelfs levensgevaarlijke situaties veroorzaken. Neem daarom zelf altijd een speeltje mee waar je hond zich mee kan vertoeven tijdens de wandeling!

Teken

Bij warme temperaturen zijn teken het vaakst te vinden. Maar ook in de herfst kunnen deze nog actief zijn. Teken kunnen ernstige ziektes overdragen aan je hond. Neem daarom een tekenpen mee wanneer je gaat wandelen. Check tijdens en na het wandelen op teken en haal ze zo snel mogelijk weg. Zo voorkom je nare situaties. Vergeet ook niet jezelf te controleren! Bekijk onze pagina over het hondenseizoen voor meer informatie over de losloopgebieden.