Welke urban sport past bij jou?

Urban sports zijn razend populair en sinds kort te beoefenen op onze recreatiegebieden. Sporters van alle leeftijden en niveaus komen naar Leisurelands om hun favoriete urban sport te ontdekken. Onze nieuwe urban sportsparken zijn geschikt voor iedereen, zo ook voor jou. Daarom lees je in deze blog alles wat je moet weten over urban sport!
 

Wat zijn urban sports?
Urban sport is een verzamelnaam voor allerlei sport- en beweegactiviteiten die plaatsvinden in de openbare ruimte, zowel individueel als in teamverband. De oorsprong van urban sport ligt in bebouwde omgeving zoals straten en parken. Urban sports staan bekend als stoere sporten; denk aan skateboarden, freerunning en BMX.  ‘Volkssporten’, sporten die oorspronkelijk niet op straat plaatsvonden(zoals voetbal en hockey) hebben ook populaire straatvarianten. Denk aan 3x3 basketbal, de snelst groeiende urban teamsport ter wereld!

De term ‘urban’ betekent letterlijk ‘stedelijk’ en legt daarmee al een hoop uit. Het is een term die wordt gebruikt om een stroming aan te duiden. Dat gebeurt niet alleen binnen sport maar ook binnen muziek, kunst en kleding. Al die stromingen komen voort uit ‘Urban Culture’: een verzameling van eigen culturen van jongeren in een stedelijke omgeving. Samen is die verzameling één sterke jongerencultuur waarin alles naar voren komt wat leeft onder jongeren. Jongeren willen sporten waar en wanneer ze zelf willen, ze houden van ongestructureerd. Dat maakt urban sport zo aantrekkelijk voor deze groep. Er hoeft geen vaste tijd en locatie te zijn. Vaak zijn er zelfs geen trainers of vaste regels om je aan te houden.

Waarom zijn urban sports zo populair?
Urban sport is het stadium van een hype allang voorbij. De populariteit is overal zichtbaar en groeit sneller dan ooit tevoren, niet alleen binnen de jongerencultuur maar vooral ook daarbuiten. Die snelle groei begon in coronatijd: vrije tijd werd grotendeels besteed buiten de deur, maar niet aan georganiseerde volkssporten. Het was alsof mensen van alle leeftijden gingen buitenspelen zoals kinderen dat doen. Men ging op zoek naar een individueel (of in klein groepsverband) te beoefenen sport die bij ze past. Het resultaat van zo’n zoektocht werd uiteraard al snel één van de vele urban sports! De toegankelijkheid van urban sport liegt er niet om: overal te beoefenen, geheel op eigen gelegenheid en zeer goedkoop of zelfs gratis.

Toen de coronamaatregelen minder streng werden, en de populariteit van urban sport niet minder werd, werd duidelijk dat urban sport de jongerencultuur overstijgt. Als een sneeuwbal die bergafwaarts rolt is urban sport bij iedereen populair geworden. Inmiddels worden urban sports beoefend door sporters van alle leeftijden en niveaus. Dat sluit aan bij twee maatschappelijke trends: toenemende aandacht voor gezondheid en individualisering van sportieve activiteiten. Mensen zijn zich steeds meer bewust van de fysieke én mentale voordelen van beweging. Dat kan zorgen voor extra motivatie! Helaas is er een aantal mogelijke drempels om te bewegen. De hoogste drempels ontstaan doordat sporten tijd en geld kost. Die drempels worden verlaagd door de toegankelijkheid van urban sports: helemaal gratis en bij jou in de buurt!  

Hoe ontdek je of een sport bij jou past?
Het antwoord op deze vraag volgt uit een gezegde: al doende leert men! Met onze vier urban sportsparken verspreid over verschillende recreatiegebieden helpen we je een aantal urban sports te ontdekken. De urban sportsparken zijn veelzijdige beweeglocaties, ingericht door Nijha, waar je terecht kunt voor calisthenics, Ninja Warrior, freerunning en obstacle running.

Urban sportspark Berendonck onderscheidt zich van de andere 3 doordat je hier naast bovengenoemde sporten ook 3x3 basketbal kan beoefenen op het speciaal aangelegde 3x3 veld! Onze andere drie urban sportsparken zijn op de recreatiegebieden Bussloo, Hilgelo en Zeumeren. Direct naast elk urban sportspark bevindt zich het startpunt van de nieuwe geopende hardlooproutes! De afstanden variëren van 3,5 tot 7,5 kilometer.

Wat is calisthenics een moeilijk woord hè? Het is van oorsprong een oud-Griekse sport met, jawel, een benaming afgeleid uit het Grieks. In de kern is calisthenics (vrij vertaald: mooie kracht) hetzelfde als fitnessen zonder apparatuur en gewichten. In samenwerking met topatleten van Kratos hebben we onze urban sportsparken voorzien van de beste calisthenics opstellingen! Ook zijn er toestellen voor Ninja Warrior, een spannende sport waarbij je een sportieve missie uitvoert. Tijdens die missie gebruik je je hele bovenlichaam. Een geweldige training dus! Obstacle running is afgeleid van Ninja Warrior en draait meer om het onderlichaam. Tijdens een obstacle run ren je zo snel mogelijk een parcours en overkom je onderweg verschillende hindernissen. Bij free running is er meer vrijheid: je gebruikt de publieke ruimte, waar dan ook, om een parcours in te beelden. Bedenk je eigen lichamelijke uitdaging en gebruik gerust onze toestellen daarbij!

 

Ontdek de urban sportsparken

Meer weten over ons aanbod?
Je leest nu onze eerste van vele sportblogs! In de komende blogs gaan we telkens één urban sport of hardlooproute uitlichten. Op deze manier vertellen we je alles over onze sportfaciliteiten. De blogs zullen verschijnen op onze blogpagina. Ook houden we je altijd op de hoogte via Facebook en Instagram. Meer interesse in gratis sporten? Een complete aanbod voor sport en beweging vind je op onze website. Bedankt voor het lezen en hopelijk tot op een recreatiegebied!