Wat is calisthenics?

Calisthenics is een sport die je op onze recreatiegebieden gratis kunt beoefenen, daarover straks meer. Eerst behoeft de sport die we calisthenics noemen dringend een introductie. De voordelen van calisthenics zijn er bijna te veel om op te noemen; in deze blog ontdek je ze!

Functionele kracht

Je zou het woord calisthenics van Engels naar Nederlands kunnen vertalen, dan krijg je de vertaling 'gymnastiek'. Daar schiet je niks mee op, want calisthenics is veel meer dan dat! Van oorsprong is het een oud-Griekse sport; de benaming is dan ook afgeleid uit het Grieks. Calisthenics is een samenstelling van de woorden 'cali' en 'sthénos', samen betekent dat letterlijk 'mooie kracht'. Die betekenis misstaat niet, maar binnen de wereld van calisthenics spreken we liever van functionele kracht. In de kern is calisthenics namelijk hetzelfde als fitnessen zonder apparatuur en gewichten. Je traint met je eigen lichaamsgewicht! Functionele kracht, kracht in verhouding tot jouw lichaamsgewicht, is wat telt. Het gaat dus niet om absolute kracht zoals bij gewichtheffen (hoe meer kilo's hoe beter).

De ultieme sport

In principe kun je calisthenics altijd en overal beoefenen, maar dat neemt niet weg dat er speciale toestellen zijn. Terwijl je die toestellen gebruikt moeten je lichaam en geest nauw samenwerken. Je raakt er steeds meer aan gewend, met motivatie en plezier als gevolg! Bij calisthenics merk je heel duidelijk dat je steeds beter wordt: je kracht, stabiliteit en mobiliteit gaan snel vooruit. Daarmee nemen de mogelijkheden toe. Oefeningen bestaan bijvoorbeeld uit duwen, trekken, buigen, springen en zwaaien. Door de samenwerking tussen lichaam en geest is er weinig blessuregevaar; calisthenics is dé sport om naast een andere sport 'erbij te doen'. Het wordt de ultieme sport genoemd omdat je de basisfuncties voor elke sport traint: spierkracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en coördinatie!

Gratis sportscholen in groene omgeving

Waar beoefen je de ultieme sport liever dan bij een gratis sportschool midden in de natuur? Die mogelijkheid is er op recreatiegebieden van Leisurelands! Op Berendonck, Bussloo, Hilgelo en Zeumeren vind je urban sportsparken: veelzijdige beweeglocaties op prachtige plekken, met faciliteiten voor calisthenics en andere urban sports. De calisthenics toestellen zijn van de hoogste kwaliteit en geschikt voor iedereen, met dank aan experts van Nijha BV. De toestellen zijn ingericht door sporters van verschillende niveaus, waaronder atleten van Kratos. Steeds meer mensen gaan naar een urban sportspark in de buurt en ontdekken calisthenics! Ben jij de volgende? Hieronder zie je de verschillende locaties.

Alle locaties voor calisthenics

Meer weten over ons aanbod?
Je leest nu een van onze vele sportblogs! In de komende blogs gaan we telkens één urban sport of hardlooproute uitlichten. Op deze manier vertellen we je alles over onze sportfaciliteiten. De blogs zullen verschijnen op onze blogpagina. Ook houden we je altijd op de hoogte via Facebook en Instagram. Meer interesse in gratis sporten? Een complete aanbod voor sport en beweging vind je op onze website. Bedankt voor het lezen en hopelijk tot op een recreatiegebied!