1 april grap van 2022!! Zwemwater Heerderstrand verwarmen met energie van zonnecarports


 Over enkele maanden kunnen bezoekers jaarrond genieten van lekker warm zwemwater op het eerste recreatiegebied van Leisurelands, de rest volgt komende jaren. Vandaag is de overeenkomst tussen Leisurelands en SolarGreenPoint daarvoor getekend. Leisurelands zal namelijk als eerste in continentaal Europa verwarmd natuurwater toegankelijk maken voor het brede publiek. “Binnen enkele jaren vind je dit op al onze recreatiegebieden”, aldus directeur Kees Rutten.

Verduurzaming past binnen strategie Leisurelands
De eerste ontwikkelingen ten aanzien van verwarmd natuurwater zullen aankomend seizoen al plaatsvinden op recreatiegebied Heerderstrand, waar zonnecarports worden geplaatst om duurzame energie op te wekken. De overtollige energie wordt vervolgens gebruikt om het zwemwater te verwarmen. “Het afgelopen jaar zijn we met veel plannen bezig geweest om onze gebieden jaarrond interessant te maken en te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van sportgelegenheden en een speciale Leisurepas voor bezoekers met honden. Van onze bezoekers krijgen we ook vaak terug dat het water soms wat koud kan zijn en dat dit een belangrijk verbeterpunt zou kunnen zijn om bijvoorbeeld ook in de herfst en winter bezoekers te trekken.”, aldus directeur Kees Rutten.

Inspiratie uit IJsland
Leisurelands kreeg inspiratie voor het verwarmde zwemwater tijdens een inspiratiereis ter gelegenheid van haar 60-jarig jubileum naar IJsland afgelopen winter. IJsland is koploper in de toepassing van duurzame energie en is voor haar energievoorziening nu al vrijwel volledig fossielvrij. “Toen we met collega’s in de Blue Lagoon tussen de sneeuw in een verwarmd meer zaten wisten we dat dit een geweldig idee zou zijn voor Nederland.” De Blue Lagoon is kunstmatig meer dat verwarmd wordt met water van 39° Celsius dat afkomstig is uit een geothermische centrale.

Impuls voor de biodiversiteit
Het verwarmen van het zwemwater zal niet alleen meer bezoekers trekken, maar ook bijdragen aan de biodiversiteit. Zo hoopt Leisurelands dat het verschillende tropische vogelsoorten zal aantrekken. “We hebben al contact gezocht met het Burgers Zoo om wat tropische vogels als pilot te laten verblijven op Heerderstrand”.

De oplossing voor overschotten op het elektriciteitsnetwerk
Het lijkt er zelfs op dat deze techniek de oplossing kan zijn voor overschotten op het elektriciteitsnetwerk. Leisurelands gaat daarvoor de samenwerking aan met SolarGreenPoint, die ook op Heerderstrand de solarcarports ontwikkelt. “We gaan hierover op korte termijn contact leggen met Liander” aldus een enthousiaste Stan Verheijen van SolarGreenPoint. Hiermee zou op alle recreatiegebieden van Leisurelands duurzame energieopwekking ingezet kunnen worden voor het opwarmen van het water. Eind 2022 zal Leisurelands een evaluatierapport opstellen van de pilot en worden de vergunningaanvragen voor de overige gebieden ingediend.