Veel bezoekers op de stranden van Leisurelands ondanks wisselvallige zomervakantie

12 januari 2024

Ruim 4.3 miljoen strandbezoekers in 2023. Het was afgelopen jaar druk op de gebieden van recreatieonderneming Leisurelands. Ruim 4.3 miljoen bezoekers maakte gebruik van de gratis toegankelijke recreatiegebieden. Er werd gewandeld, gesport, gefeest, honden uitgelaten en natuurlijk van de zon genoten. Ondanks een verregende zomer bleven de bezoekers komen. Dit laat zien dat de behoefte aan recreatieruimte groot is en het aanbod daarbij aansluit. Dit resulteerde in 4.3 miljoen bezoekers. Slechts een fractie minder dan in recordjaar 2022.

2023, een jaar van uiterste. Het bleek zowel het natste als warmste jaar sinds de metingen volgens het KNMI. Januari begon met een recordtemperatuur van 16.9 °C maar eindigde toch nog met sneeuw. Na een totaal verregende lente leek de zomer goed te beginnen met een zonovergoten junimaand. Helaas bleek dit van korte duur. De zomervakantiemaanden juli en augustus vielen tegen. Het aantal warme en zomerse dagen was hoger dan gemiddeld maar de tropische dagen bleven uit. Uiteindelijk telde de zomer slechts 3 tropische dagen ten opzichte van 9 vorig jaar.

Een platform voor iedereen 
Het uitdagende wisselvallige weer zorgde voor een gezonde drang naar ontwikkeling en innovatie bij Leisurelands. Kees Rutten, directeur van Leisurelands: "Dit was echt een jaar waarin onze strategie flink hebben kunnen testen. We willen een platform zijn voor iedereen, op elk moment van het jaar. Om hier uitvoering aan te geven richten we ons op een zo breed mogelijk doelgroep. Verspreid in leeftijd, sociaaleconomisch, bezoekers met een beperking maar ook bezoekers verspreid in tijd en ruimte.”. Dat de gebieden van Leisurelands ook met minder zonnig weer een perfecte plek zijn voor een dagje weg is hard aan gewerkt, en met succes! De spreiding over het hele jaar bleek nog belangrijker en de nieuwe sportstranden, wandelroutes, festivals, honden agility-course, speeltoestellen en nieuwe natuur droeg hier op een positieve manier aan bij. Dit blijkt ook uit de cijfers. Ruim 1 miljoen mensen besloten ook in een ander seizoen dan de zomer een van de recreatiegebieden te bezoeken.  

Ruim 2,6 miljoen strandbezoekers op de Veluwe 
De Veluwse recreatiegebieden zoals Bussloo, Heerderstrand, Kievitsveld, Zandenplas, Zeumeren, Veluwe aan Zee (Strand Nulde en Strand Horst) kregen ruim 2,6 miljoen mensen op bezoek. Dit is een minimale daling ten opzichte van vorig jaar. Net als andere jaren trok Bussloo in 2023 de meeste bezoekers, namelijk bijna 1 miljoen. De grootste stijging in bezoekers op de Veluwe vond plaats op Zeumeren, waar het bezoekersaantal met 15% steeg.   


Actief in het Rijk van Nijmegen  

Berendonck, Groene Heuvels, Mookerplas en Wylerbergmeer blijven ook populair met een bezoekersaantal van ruim 700.000. Recreatiegebied Berendonck blijft in het Rijk van Nijmegen het populairste recreatiegebied met ruim 300.000 bezoekers. 
 
Recreatiegebieden in Achterhoek en Liemers goed voor bijna 1 miljoen bezoekers 
In de Achterhoek en Liemers trokken Rhederlaag, Hilgelo, Stroombroek, Hambroekplas en Nevelhorst weer veel bezoekers. Bijna 1 miljoen mensen trokken erop uit om te ontspannen of actief bezig te zijn op de recreatiegebieden. Ook veel Duitse badgasten wisten Hilgelo weer te vinden. De succesvolle vierde editie van het Fahrenheit Festival trok ook weer een groot aantal festivalbezoekers naar dit recreatiegebied. 

Volop leisure-activiteiten, eindelijk weer een mooi ondernemers jaar 

De recreatiegebieden van Leisurelands kenmerken zich door goed zwemwater, zandstranden, veel groen en een breed aanbod aan voorzieningen. Er zijn ook volop activiteiten voor alle soorten bezoekers. Van speeltoestellen voor de kinderen tot verschillende faciliteiten voor sporten en bewegen. Maar dat kunnen ze niet alleen. In 2023 heeft Leisurelands samen met enkele partners mooie stappen kunnen zetten om de recreatiegebieden nog aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Op Veluwe aan Zee is de schop daadwerkelijk de grond ingegaan en zijn de eerste projecten, Natuurgebied De Veluwsekust en het Speelstrand opgeleverd. Op Berendonck is gestart met de bouw van een hoogwaardig hotel en op Groene Heuvels komt meer ruimte voor evenementen. Tegelijkertijd gaat Leisurelands ook investeren in de verduurzaming en de aantrekkelijkheid van het gebied.  

Meer festivalbezoekers dan ooit! 

Het jaar begon goed met maar liefst 10 nieuwjaarsduiken! En dat was alleen nog maar het begin van het evenementenjaar voor Leisurelands. Met nieuwe en bestaande evenementen op het gebied van muziek, sport en cultuur hebben ze weer veel bezoekers over de vloer gehad. Bestaande evenementen groeiden en nieuwe evenementen konden we aan de agenda toevoegen, resultaat hiervan was dat nog meer bezoekers van de mooie gebieden hebben kunnen genieten! 

Onverwacht mooi, leuk en actief recreëren  

Leisurelands wil mensen de deur uit laten gaan en steeds opnieuw laten ervaren hoe onverwacht mooi, leuk en actief je kunt recreëren in het buitengebied van Nederland. In 2024 zullen we verder gaan met het bouwen en samenwerken aan nog mooiere en aantrekkelijke recreatiegebieden.