Stranden van Leisurelands erg populair bij vakantie vieren in eigen land

14 januari 2021

"Bijna 4 miljoen strandbezoekers in 2020"

Het is deze wintermaanden niet meer goed voor te stellen, maar afgelopen zomer trokken Nederlanders er massaal op uit. Dagjes uit en vakantie vieren in eigen land waren in 2020 populairder dan ooit. Met zijn allen herontdekten we Nederland, omdat een vakantie naar het buitenland door covid-19 er veelal niet in zat. Ook onze recreatiegebieden werden goed bezocht. Het was geen recordjaar, maar met bijna vier miljoen strandbezoekers is het in deze omstandigheden zeker een goed jaar geweest. Leisurelands is blij dat er ruimte genoeg is op de recreatiegebieden voor jong en oud om fijn en veilig te kunnen recreëren.

Drukke dagen met Hemelvaart en Pinksteren en een mooie zomer
Voor ‘het strand om de hoek’ hoef je niet ver te rijden. Dat betekende veel toeloop op de stranden en piekmomenten op zeer warme dagen. Met Hemelvaart en Pinksteren werd het extreem mooi weer. Na een periode van thuis zitten, trok iedereen er massaal op uit. Hans Huisman, operationeel manager en coronaverantwoordelijke bij Leisurelands: “Meer dan ooit kregen we te maken met ‘crowd management’. Op mooie dagen werd continu gemonitord hoe druk het was op de stranden. Zo konden we op enkele recreatiegebieden een paar keer geen nieuwe bezoekers meer toelaten. Door continue berichtgeving op onze website en social mediakanalen en door ter plekke met duidelijke bebording te werken, konden we dit in goede banen leiden. Het heeft nergens tot vervelende situaties geleid en de veiligheid werd gewaarborgd.”

Ruim 2,2 miljoen strandbezoekers op de Veluwe
De Veluwse recreatiegebieden zoals Bussloo, Heerderstrand, Kievitsveld, Zandenplas, Zeumeren, Strand Nulde en Strand Horst kregen ruim 2,2 miljoen mensen op bezoek. Als vanouds trok Bussloo ruim een miljoen strandbezoekers en is hiermee opnieuw dé publiekstrekker van de stedendriehoek. Strand Nulde en Strand Horst waren vooral populair bij watersporters.

Ontspanning in het Rijk van Nijmegen
Berendonck, Groene Heuvels, Mookerplas en Wylerbergmeer blijven erg populair en in 2020 staat het bezoekersaantal op bijna 700.000. Na de lange sluiting vorig jaar door baggerwerkzaamheden om de waterkwaliteit te verbeteren op Wylerbergmeer is dit recreatiegebied bezig met een revival.

Recreatiegebieden in Achterhoek en Liemers goed voor ruim 1 miljoen bezoekers
Onder andere Rhederlaag, Hilgelo, Stroombroek en Hambroekplas werden in 2020 weer goed bezocht. Ruim 1 miljoen mensen trokken erop uit om te ontspannen of actief bezig te zijn op de recreatiegebieden. Vooral Hilgelo werd in 2020 herontdekt door onze oosterburen.

Volop leisure-activiteiten, moeilijk jaar voor ondernemers op recreatiegebieden
De recreatiegebieden  kenmerken zich door gecontroleerd zwemwater, zandstranden, veel groen en diverse faciliteiten. Maar ook zijn er volop activiteiten die je zelf kunt doen, denk aan hardlopen, wandelen, fietsen, surfen, vissen en duiken. De ondernemingen op de recreatiegebieden zoals jachthavens, wellnessresorts, campings, restaurants, outdoorbedrijven, golfbanen en waterski/wakeboard banen zorgen voor extra diversiteit in het aanbod. Voor veel van deze ondernemingen was 2020 een moeilijk jaar. Ze moesten lang hun deuren gesloten houden in het voorjaar. Gelukkig kon er met een hoop creativiteit en een goede samenwerking in de zomer en het najaar alsnog een redelijke hoeveelheid bezoekers worden ontvangen.

Nieuwe initiatieven voor kleine evenementen
In andere jaren waren de recreatiegebieden  het decor van mooie sport- en muziekevenementen. Afgelopen jaar helaas geen Strong Viking Obstacle Run, Emporium, Ground Zero Festival, Dreamfields Festival, Down the Rabbit Hole of Mega Piraten Festijn. Er was tijdens de zomer wel ruimte voor kleinschalige activiteiten en bijeenkomsten tot 250 personen. Organisatoren klopten dan ook vaak aan om hun kleine evenement op het strand te organiseren zodat het afstand houden niet in gevaar zou komen. Zo waren Stroombroek en Bussloo het toneel van Kidspret en de Doglovers Wandeling.

Onverwacht mooi, leuk en actief recreëren
Leisurelands wil mensen de deur uit laten gaan en steeds opnieuw laten ervaren hoe onverwacht mooi, leuk en actief je kunt recreëren in het buitengebied van Nederland. Dit wordt gedaan door duurzame en dynamische recreatiegebieden aan te bieden voor iedereen. Samen met alle ondernemers zet Leisurelands expertise, innovatiekracht en creativiteit in om recreatie in de gehele regio te blijven ontwikkelen.

“Het jaar 2020 toont aan hoe belangrijk het is om de deur uit te gaan, en Leisurelands is blij hier een relevante rol in te kunnen spelen. We kijken positief naar 2021, en inmiddels zijn we volop in voorbereiding om onze recreatiegebieden nog mooier, leuker en aantrekkelijker te maken voor de zomer van 2021”, aldus directeur Kees Rutten

De zoektocht voor invulling van het oude SchatEiland en het Paviljoen en Shortgolf is op dit moment nog gaande. Leisurelands hoopt hier snel nieuwe samenwerkingen in te vinden en dit op korte termijn bekend te mogen maken.