Romeins festivalterrein ontdekt op recreatiegebied Groene Heuvels

1 april 2024

GROENE HEUVELS, EWIJK - Op recreatiegebied Groene Heuvels in Beuningen zijn resten ontdekt van een oud Romeins festivalterrein. De vondst is opmerkelijk omdat tot nog toe aangenomen werd dat Romeinen festiviteiten met name in amfitheaters lieten plaatsvinden. De vondst werd al in oktober ontdekt maar wordt nu pas bekend gemaakt omdat er eerst verder onderzoek moest worden gedaan.

Bijzondere vondst
De regio waar de vondst is gedaan staat bekend als een regio waar vaker Romeinse vondsten worden gedaan. Het bijzondere van deze vondst is dat het ons iets nieuws leert over hoe Romeinen samenleefden. Tot nu toe werd gedacht dat muziek vooral ondersteunend was aan andere activiteiten, zoals gladiatorentoernooien, jachtpartijen en gevechten met wilde dieren. De nieuwe vondst laat zien dat Romeinen ook over faciliteiten beschikten om grote groepen naar muziek in de buitenlucht te laten luisteren.

Verschillende structuren gevonden
De ontdekking is reeds in oktober gedaan door leden van de Duikclub de Oost Nederlandse Duikers. Zij stuitten op een muur die waarschijnlijk diende als omheining van een openluchtpodium. ‘We wisten niet wat we zagen. We duiken hier al jaren en vinden eigenlijk nooit iets. Dit is dan wel echt heel bijzonder’ zegt de voorzitter van de duikvereniging. Na onderzoek zijn ook op het land resten bloot gelegd. Zo zijn er delen gevonden van een oude tribune en een structuur van een kromme muur. Ook is er een steenconstructie gevonden die mogelijk diende om geluid te versterken.

Vondsten zichtbaar maken
De eigenaar van het recreatiegebied, Leisurelands, is nu voornemens om de vondsten zichtbaar te maken voor bezoekers. ‘Mogelijk kunnen we hier in de toekomst een heel lesprogramma over maken waar scholieren leren over de geschiedenis van muziek’ aldus directeur Kees Rutten. Belangstellenden die de gevonden restanten willen bewonderen kunnen terecht op de Groene Heuvels. Daar wordt op dit moment gewerkt om de structuren verder bloot te leggen, dit is toegankelijk voor alle belangstellenden.

Omroep TV14 heeft een rapportage gemaakt. Klik op de link om de video te bekijken.