Leisurelands beloont de opruimers op recreatiegebieden Zeumeren, Bussloo, Berendonck en Rhederlaag

27 mei 2022

Verander je afval in € 1000,- cash

Net als alle natuur- en recreatiegebieden in Nederland kampen ook de recreatiegebieden van Leisurelands al jaren met een groeiend afvalprobleem. Het kost medewerkers uren per dag om de recreatiegebieden weer op te ruimen, omdat helaas niet alle bezoekers dat zelf doen. Afval is niet alleen onplezierig om te zien, maar het bedreigt bovendien de mooie natuur én het dierenwelzijn. Tijd voor een creatieve oplossing!

Opruimers belonen
Kees Rutten, directeur Leisurelands: “Om dit probleem aan te pakken, draaien we het om. We spreken niet de vervuilers aan, maar we belonen juist de opruimers.” Het overlegorgaan van alle      recreatiegebieden in Nederland (het OSO) bedacht deze positieve benadering om zoveel mogelijk bezoekers te overtuigen (zwerf)afval in de afvalbakken te doen. Wat nou als je bij elk stuk afval kans maakt op € 1000,- cash?

Trash or cash?
Meedoen is heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is een foto maken van je afval, voordat je het weggooit. Deze foto kun je vervolgens uploaden op de speciale website trashorcash.nl. Zo verandert je afval in een lot. En helemaal leuk, ieder nieuw stuk afval is een extra lot! Aan het eind van het zomerseizoen op 30 september is de trekking en wordt de winnende foto én winnaar bekendgemaakt.      

Zo’n kans laat je toch niet liggen?

“De meeste van onze bezoekers zijn natuurliefhebbers, dus die hoeven we gelukkig niet te overtuigen hun eigen broodzakje weg te gooien. Maar wat we nu zien gebeuren, is dat óók deze mensen net een keertje extra bukken voor dat kapotte blikje in de bosjes. Want zo’n kans laat je toch niet liggen?” aldus Hans Huisman, operationeel manager van Leisurelands