Landelijke zomertour 'Wie checkt jou?' komend weekend op Bussloo

16 augustus 2023

Aankomende zaterdag 19 augustus 2023 is de landelijke campagne ‘Wie checkt jou?’ aanwezig op het kinderstrand bij het recreatiegebied Bussloo van Leisurelands. Bezoekers krijgen de kans hun kennis over de gevaren van het zwemmen in open water te testen en kunnen in gesprek over hetzelfde onderwerp.

Ieder jaar verdrinken in Nederland zo’n honderd mensen in open water. In een veelvoud van deze gevallen moeten hulporganisaties zoals de KNRM en de Reddingsbrigade zwemmers redden die in de problemen raken. Omdat elk verdrinkingsslachtoffer er één te veel is, hebben diverse partijen het initiatief genomen tot de voorlichtingscampagne ‘Wie checkt jou? - Veilig in en uit het water’. Deze jaarlijkse campagne maakt mensen bewust van de risico’s van zwemmen in open water. Tijdens de landelijke zomertour wordt ingezet op gedragsverandering die verdrinkingsongevallen moet (helpen) voorkomen.

Wie checkt jou?
Nederlanders zijn dol op zwemmen en vooral in de zomer zijn wateractiviteiten een belangrijk onderdeel van ons leven. Helaas kunnen zwemmers en andere waterrecreanten in open water, zoals in zee, meren of plassen, in de problemen komen door onverwachte stroming, temperatuurverschillen of een overschatting van hun zwemvaardigheid. Het risicobewustzijn en gedrag van zwemmers zijn cruciaal om problemen te voorkomen. De campagne 'Wie checkt jou?' wil mensen aansporen om te checken onder welke omstandigheden ze het water in gaan en wie er op hen let. De campagne biedt ook tips voor hoe te handelen in geval van nood. 'Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water' is onderdeel van een meerjarig initiatief om bewustwording over zwemveiligheid te bevorderen. De campagneboodschap is in meerdere talen beschikbaar, zodat ook belangrijke anderstalige doelgroepen zoals toeristen, nieuwkomers en arbeidsmigranten kunnen worden bereikt.

Zomertour
Onder aanvoering van de Nationale Raad Zwemveiligheid wordt de campagne actief uitgedragen door primaire partners waaronder gemeente Den Haag, Europarcs, Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), Leisurelands, Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ), Reddingsbrigade Nederland en Rijkswaterstaat. Het doel van deze partijen is om de campagne landelijk uit te rollen, zowel langs de kust als bij binnenwater locaties. Aan deze oproep wordt gehoor gegeven, aangezien steeds meer gemeenten, provincies, locatiebeheerders, omgevingsdiensten en veiligheidsregio's de campagne omarmen en uitdragen.

Om dit jaar de impact van de campagne te vergroten, staat er deze zomer een tour op het programma. Deze zomertour zorgt gedurende drie maanden voor zichtbaarheid op relevante locaties en evenementen door heel het land, zoals: het strand bij Terschelling tijdens het Oerol Festival, recreatiegebieden van Leisurelands, diverse vakantieparken van EuroParcs, de Haagse stranden, het Search and Rescue Event in Katwijk en Strand Nesselande in Rotterdam.

Nationaal Plan Zwemveiligheid
'Wie checkt jou?' vormt onderdeel van de uitvoering van het bredere ‘Nationaal Plan Zwemveiligheid’ dat eerder door betrokken partijen onder aanvoering van de Nationale Raad Zwemveiligheid is opgesteld. In dit kader is ook aandacht voor de zwemvaardigheid en zwemveiligheid van diverse doelgroepen alsmede de kwaliteit van het toezicht en de inrichting van zwemlocaties.

Kijk voor meer informatie over de campagne op www.veiliginenuithetwater.nl.