IJsvogelwand geeft beleefbare biodiversiteit op Berendonck impuls

17 februari 2022                                                       

Gisteren is de gloednieuwe ijsvogelwand op recreatiegebied Berendonck geopend door initiatiefnemers IVN Rijk van Nijmegen, Natuur Wijchen en Leisurelands. De ijsvogel is al jaren een vaste bezoeker van Berendonck. Tot nu toe was er een gebrek aan geschikte broedplaatsen. De ijsvogelwand aan de zuidkant van het gebied zorgt voor een veilige en rustige broedplaats voor het kleurrijke vogeltje.

IJsvogel geeft Berendonck kleur
De ijsvogel geeft (letterlijk) kleur aan Berendonck. Een ijsvogel heeft drie voorwaarden voor een goed leefgebied: voldoende voedsel, een rustige omgeving en een geschikte broedplaats. Op Berendonck is voedsel en rust voldoende aanwezig, maar er waren niet veel geschikte broedplaatsen. Om de ijsvogel als vaste bewoner op Berendonck een handje te helpen plaatste Leisurelands samen met IVN Rijk Nijmegen en Natuur Wijchen een ijsvogelwand op het zuidelijke gedeelte van het recreatiegebied. Bezoekers kunnen op een afstandje van de wand de vogels bewonderen en meer te weten komen door het informatiebord dat erbij geplaatst is.

IJsvogelwand
De ijsvogelwand bestaat uit een wand langs het water met gaten aan de voorkant. Achter de wand ligt zand, door de gaten graven ijsvogels een gang om een nest te maken. De nesten van ijsvogels bestaan uit tunnels van soms wel 50 centimeter waarin ze hun eieren leggen.

Samenwerking
IVN Rijk van Nijmegen en Natuur Wijchen zijn erg blij met de ecologische inrichting en beheer van Berendonck. “Het vraagt van alle partijen best wat inspanning, maar natuur en biodiversiteit zijn daar erg mee gebaat. En natuurlijk, in een dergelijk multifunctioneel gebied zijn de mogelijkheden niet onbegrensd. Met de plaatsing van de ijsvogelwand maken we samen een verschil. Voor Leisurelands is dit een mooie aanpak om ook in de andere gebieden toe te passen. Met dank van de ijsvogels en overige dieren.”

Beleefbare biodiversiteit
Leisurelands is blij hiermee bij te dragen aan versterking van de beleefbare biodiversiteit op Berendonck. Na de strijd in het verleden bij de rechter heeft Leisurelands de samenwerking met natuurorganisaties opgezocht. Met deze partijen wordt een plan ontwikkeld om te werken aan de biodiversiteitsambities en te zoeken naar wat op dit terrein wel mogelijk is op een recreatiegebied als Berendonck. Kees Rutten, directeur van Leisurelands “We vinden het ontzettend mooi dat we met lokale partijen concrete stappen hebben kunnen zetten op het realiseren van beleefbare biodiversiteit!”. Met de plaatsing van de ijsvogelwand is een begin met de uitvoering gemaakt. Het overleg over het plan wordt de komende tijd voortgezet ook in samenhang met het opstellen van het nieuwe bestemmingsplan voor Berendonck.