Flamingokolonie nieuwe attractie op Veluwe aan Zee 

1 april 2023

Recreatiegebied Veluwe aan Zee (voorheen Strand Nulde en Strand Horst) gaat dit jaar de aantrekkelijkheid voor bezoekers vergroten door flamingo’s uit te zetten op het recreatiegebied. De roze dieren moeten de dagrecreanten een natuurlijke beleving geven en fotogenieke momenten opleveren.

Veluwe aan Zee: de topbestemming in midden Nederland 
Veluwe aan Zee is misschien wel de mooiste kuststrook van Nederland en wordt de komende jaren verder ontwikkeld. Dit gebied wordt hét alternatief voor de Noordzeestranden en een mooie dag uit voor de recreanten op de Veluwe. Het gebied krijgt een metamorfose waarbij zowel het aanbod voor bezoekers aan recreatieve activiteiten op het gebied vergroot wordt en de aantrekkelijkheid van de openbare ruimte flink wordt verbeterd. Leisurelands heeft de ambitie om het gebied te ontwikkelen tot een gebied met voor ieder wat wils, op elk moment. ‘Flamingo’s doen het erg goed op selfies en tiktok en we denken het gebied hiermee goed op de kaart te kunnen zetten’ aldus Kees Rutten, directeur van Leisurelands. 

Genieten van dieren en natuur 
Toeristen kiezen vaak voor de Veluwe omdat ze willen genieten van dieren en natuur. Daarom wordt op Veluwe aan Zee in 2023 natuurgebied ‘De Veluwse kust’ geopend. Om hieraan een extra recreatieve beleving toe te voegen worden in april flamingo’s in het gebied uitgezet om daar een vrolijke kolonie te stichten. Voor de flamingo’s komt een speciaal voedselbos en een poedelplas waarmee zoveel als mogelijk een natuurlijke habitat wordt gecreëerd. Ook worden er watergarnalen uitgezet om te zorgen dat de flamingo’s hun typerende roze kleur behouden. Leisurelands hoopt op deze manier de flamingo’s jaarrond op Veluwe aan Zee te kunnen houden.  

Fokprogramma 
Het had nog heel wat voeten in de aarde om de kolonie daadwerkelijk naar het Veluwemeer te halen. Wilde flamingo’s bleken niet honkvast genoeg en zouden in de winter naar het zuiden vliegen. Uiteindelijk is gekozen voor een samenwerking met het fokprogramma van een Duitse dierentuin waar honkvaste flamingo’s gefokt kunnen worden. In eerste instantie worden er zo’n 50 flamingo’s uitgezet waarbij de bedoeling is dat deze groep gaat groeien. “We hebben al onze collega’s hiervoor een speciale opleiding gegeven’ zegt trotse Hans Huisman, operationeel manager van Leisurelands. Eind maart komen de Flamingo's aan vanuit Duistland en worden ze uitgezet.  Het was nog een flinke logistieke uitdaging om de roze vogels voor de start van het  recreatieseizoen bij het Veluwemeer te krijgen. De eerste flamingoselfies in het gebied zijn te maken vanaf de eerste dag van april.