Bussloo

Wanneer ben je zwemveilig?

29-07-2020

Om veilig te kunnen zwemmen en recreëren bij de vele mooie zwemlocaties op recreatieplassen zoals die van Leisurelands is het belangrijk dat je voldoende zwemvaardig bent. Maar wanneer ben je zwemvaardig? Of beter gezegd, wanneer ben je zwemveilig? 

Zwemveilig zijn, betekent dat je ‘in en om het water kunt overleven en op een veilige manier kunt bewegen en recreëren in de Nederlandse wateren’. Zwemveiligheid wordt bepaald door jouw vaardigheden in het water, door wat je aan het doen bent en door de omstandigheden.

Je bent zwemveilig als:

  • Je de zwemvaardigheden beheerst.
  • Je fysiek en mentaal in staat bent om jezelf te redden in het water.
  • Je het leuk vindt om te zwemmen en je jezelf prettig en vertrouwd voelt in het water.

De omstandigheden bepalen ook of je zwemveilig bent:

  • De dynamiek van de omgeving (transparant/ troebel water, temperatuur en weer, stroming etc.).
  • Je hebt in de gaten waar mogelijke gevaren in de omgeving zijn en weet hoe je daar mee moet omgaan.

Tips voor een veilig dagje zwemmen
De meren op onze gebieden zijn zeer geschikt om in te zwemmen en te spelen. Alle recreatiegebieden van Leisurelands zijn aangewezen als officiële zwemlocaties. Deze zwemwaterlocaties worden niet alleen gecontroleerd op de waterkwaliteit, maar ook om mogelijke risico’s op verdrinking te voorkomen. Locaties die voldoen aan de eisen zijn zodanig ingericht dat de kans op verdrinking of ander letsel zo klein mogelijk is. Hier wordt ook jaarlijks op gecontroleerd. Bij de meeste recreatiegebieden ligt zomers een ballenlijn in het water. Het water voor deze ballenlijn is ondiep (tot ongeveer 1,20 meter). Houd echter rekening met fluctuerende waterstanden. Er is geen toezicht op onze stranden. Je bezoekt de recreatiegebieden dus altijd op eigen risico. Houd kinderen daarom continu in het oog en laat kinderen nooit alleen in of bij het water spelen.  

Kijk hier voor alle tips om veilig te zwemmen.