Bussloo

Historie

De geschiedenis van Bussloo, gelegen in Wilp (gemeente Voorst), begint in 1968 met de aankoop en ontgronding van het gebied. Er was een grote behoefte aan zand voor de aanleg van snelwegen. Een ander doel was het creëren van een aantrekkelijk en natuurlijk recreatiegebied ten behoeve van de Stedendriehoek (Apeldoorn-Deventer-Zutphen).

In 1977 werd Bussloo officieel voor het publiek geopend en werd gestart met het innen van  parkeergeld. In de daarop volgende jaren werden er regelmatig nieuwe recreatieve voorzieningen gerealiseerd, zoals kiosken, toiletgebouwen het onderwaterhuis (voor duikers), fietspaden rondom Bussloo, kampvuurplaats, speelvoorzieningen en de golfbaan. Ook werd het monument 'De Middelburg' gerenoveerd. De naam Middelburg verwijst naar de burcht, die daar in het verleden gestaan heeft. Heden tendage is De Middelburg in gebruik als restaurant.

In 1998 werd, met financiële hulp van Rotary Voorst, de fiets-/voetgangersbrug gerealiseerd. Naast de bezoekers die komen voor de traditionele activiteiten als zwemmen, zonnen en vissen is Bussloo een prima locatie gebleken voor de meer trendy sporten. In de beginjaren was het windsurfen ongekend populair en tegenwoordig is Bussloo zeer in trek bij duikers, naturisten en ruiters.
In 2002 werd de boerderij 't Hof van Bussloo opgeknapt en ingericht als sfeervol restaurant. Het jaar daarop, in 2003, zijn er diverse nieuwe speeltoestellen op de verschillende stranden geplaatst.
 
Momenteel is Bussloo 300 hectare groot waarvan meer dan honderd hectare water is. Bussloo heeft meerdere stranden en ontvangt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers.