Berendonck

Graffitispuiter Berendonck bestraft

02-10-2018

In 2017 werd recreatiegebied Berendonck geteisterd door (een) graffitispuiter(s). Gebouwen, bebording en andere zaken moesten het ontgelden. In november 2017 werd een graffitispuiter op heterdaad betrapt door medewerkers van Leisurelands. Op 2 oktober 2018 kwam de zaak voor bij de rechter. De dader heeft schuld bekend en berouw getoond en komt er van af met een voorwaardelijke werkstraf en een geldboete. Terreineigenaar Leisurelands gaat echter voor duizenden euro’s het schip in. 

Op heterdaad betrapt
De graffitispuiter was al langere tijd actief, maar nooit werd hij gezien. Op 9 november 2017 werd hij op heterdaad betrapt op Berendonck en staande gehouden door medewerkers van Leisurelands. De politie werd ingeschakeld en de man werd daarna gearresteerd en in de cel gezet. De man riep via social media al eerder op tot graffitispuitacties, maar leek uiteindelijk alleen te handelen. Het motief van de man was dat hij aandacht wilde vragen voor het verdwijnen van bomen voor de komst van het nieuwe wellnesscomplex. Dit ondanks het feit van verschillende juridische procedures waarin Leisurelands in het gelijk was gesteld. 

Buitensporig gedrag aangepakt
Terreineigenaar Leisurelands heeft door de bekladdingen duizenden euro’s schade geleden. De dader komt er echter met een geldboete van slechts € 500,- van af. “Het is een kleine pleister op de wonden. Het gaat ons vooral om het signaal dat wij te allen tijde aangifte doen bij de politie en ons best doen om de dader(s) te pakken te krijgen. Je hebt je als bezoeker van een recreatiegebied te houden aan de regels en dit soort buitensporig gedrag tolereren wij niet”, aldus de beheerder. Leisurelands heeft de dader een gebiedsverbod opgelegd van drie jaar.