Berendonck

Berendonck klaar voor de zomer! (feestelijke opening nieuwe faciliteiten)

10-05-2019

Op 9 mei jl. zijn onder het toeziend oog van zo’n 30 belangstellenden door wethouder Nick Derks, directrice naturistenfederatie Christine Kouman, voorzitter hengelsportfederatie Bennie van Til en Leisurelands directeur Erik Droogh diverse nieuwe faciliteiten op recreatiegebied Berendonck geopend. Het betreft de nieuwe toiletgebouwen, de visstekken en het naturistenstrand. Door alle nieuwe ontwikkelingen op Berendonck, zo ook de komst van Thermen Berendonck, was het hoog tijd voor een feestelijke opening. Iedereen is van harte welkom om hiervan gebruik te komen maken.

Nieuwe toiletgebouwen
De groep maakte een fietstocht op Berendonck en werd er bij de diverse onderdelen stilgestaan en een symbolische opening verricht door het doorknippen van een lintje. Wethouder Nick Derks van de gemeente Wijchen opende voor het eerst in zijn leven een toiletgebouw, zoals hij het zelf noemde. De wethouder is erg te spreken over de nieuwe sanitaire voorzieningen en alle mooie ontwikkelingen. “Het is een heel verschil met vijf of zes jaar geleden. De laatste jaren zijn de verschillende puzzelstukjes bij elkaar gekomen met als resultaat een recreatiegebied dat er prachtig bij ligt. De nieuwe ontwikkelingen versterken dat beeld. Leisurelands heeft het goed voor elkaar”, aldus de wethouder. In totaal zijn er drie nieuwe toiletgebouwen gerealiseerd, twee op het grote strand en één op het naturistenstrand.

Visstekken
Sinds jaar en dag wordt er gevist op Berendonck. Daarvoor heeft Leisurelands een intensieve samenwerking met de Hengelsport Federatie Midden-Nederland. Voorzitter Bennie van Til had de eer om de vernieuwde visstekken officieel te openen. 

Naturistenstrand – nú officieel
Naturisme is op een deel van Berendonck geen onbekend fenomeen. Het nieuwe naturistenstrand bevindt zich op de locatie waar voor dusver een gedoogzone voor naturisten was. Dit betreft de zuidwestzijde van het recreatiegebied naast het gedeelte waar het nieuwe thermencomplex is gerealiseerd. De plannen voor het naturistenstrand zijn vooraf in samenspraak met NFN Open & Bloot (de naturistenfederatie) gemaakt. Directrice Christine Kouman opende het officiële naturistenstrand vandaag. Christine Kouman: “Samen met het nieuwe toiletgebouw, het strand, een fietsenstalling en de grondwal om de privacy te waarborgen zal het hier goed toeven zijn voor naturisten. Het is een mooi strand geworden”.

Veiligheid tunnel
Het tunneltje onder de A73 door om vanuit Nijmegen Dukenburg naar Berendonck te kunnen komen is ook opgekapt. Het schilderwerk is in lichte kleuren uitgevoerd en de verlichting is geoptimaliseerd waardoor het een veilig gevoel geeft.

Eerdere vernieuwingen
De padenstructuur op Berendonck is enkele jaren geleden al aangepakt. Door de komst van Thermen Berendonck is een plan gemaakt om het ‘rondje Berendonck’ te kunnen behouden. Daarvoor zijn diverse paden omgelegd en gereconstrueerd. Op die manier is het prettig wandelen en fietsen op Berendonck. Voor de paden is beton gebruikt. Dat is duurzaam omdat het minder onderhoud vraagt en veel langer meegaat dan bijvoorbeeld asfalt. In tegenstelling tot asfalt geeft beton geen scheuren, verzakkingen of hobbels veroorzaakt door boomwortels. Ook is deze winter de toegangsweg naar de hoofdingang en naar de golfbaan aangepakt.