Poolse delegatie brengt bezoek aan werkgebied Leisurelands

02-06-2015

Van 27 tot en met 29 mei jl. bracht een groep Poolse hoogwaardigheidsbekleders een bezoek aan de Veluwe en bezocht daar samen met Leisurelands meerdere bedrijven in de vrijetijdssector. Doel was om de deelnemers van de delegatie van verschillende Poolse gemeenten een indruk te geven van het werkveld en de vrijetijdsindustrie en de betekenis daarvan voor het landelijk gebied.

De Poolse delegatie van 14 personen, bestaande uit burgemeesters, directeur van het waterschap en directeur van het waterleidingsbedrijf, komt uit de streek van Zywiec dat gelegen is in het zuiden van Polen ten zuidwesten van de stad Krakau. In deze prachtige omgeving is er veel ruimte voor initiatieven in de vrijetijdssector. Door de opkomende economie en de vraag vanuit de bevolking in Polen is er steeds meer behoefte aan recreatiemogelijkheden waardoor er een warme band is ontstaan met Leisurelands, recreatieontwikkelaar en eigenaar van 20 recreatiegebieden in Gelderland.

Er werd onder meer een bezoek gebracht aan recreatiegebied Zeumeren in Barneveld, Landal Green Parks Rabbit Hill, Nationaal Park de Hoge Veluwe en Kröller Müller Museum, recreatiegebied Bussloo en het Waterschap Vallei & Veluwe. Bij diverse presentaties van onder meer Stichting Innovatie en Recreatie, Visit Veluwe en de Poolse ambassade stelde de groep gerichte vragen. Deze drie dagen is veel kennis uitgewisseld en zijn de banden versterkt.


Verdienmodel
Leisurelands dat sinds 1999 is verzelfstandigd en sindsdien geen subsidies meer ontvangt, heeft een model ontwikkeld om de 20 recreatiegebieden duurzaam in stand te houden. Met het onderhoud van de terreinen is enorm veel geld gemoeid. Leisurelands heeft daarom verschillende recreatieve attracties (jachthavens, hotels, restaurants, golfbanen, waterskibanen etc.) en evenementen aan haar terreinen toegevoegd. Dit wordt door ondernemers geïnitieerd waardoor Leisurelands inkomsten genereert. Tevens is er op de recreatiegebieden van Leisurelands veel werkgelegenheid gecreëerd door de vele gevestigde ondernemers en het ontstaan van nieuwe initiatieven. Door de schaalgrootte van 20 gebieden zorgt dit voor een rendabele onderneming.


Duurzaam recreëren is ook kennis delen
Leisurelands deelt haar kennis graag en wilde daarom de Poolse delegatie laten zien hoe het model tot stand is gekomen en hoe dit werkt in de praktijk. Duurzaam recreëren staat bij Leisurelands hoog in het vaandel. Het gaat hierbij niet alleen om de juiste balans tussen People, Planet en Profit, maar ook om het delen van kennis. Klik hier voor meer informatie over duurzaam recreëren.