Heerlijk wandelen en fietsen op Berendonck

24-03-2016

Recreatiegebied Berendonck wordt in de nabije toekomst nog aantrekkelijker voor wandelaars, hardlopers en fietsers. Terreineigenaar Leisurelands gaat vanaf eind maart aan de slag met de eerste fase van de vernieuwing van wandel- en fietspaden. De werkzaamheden kunnen enige overlast voor bezoekers met zich meebrengen. Er wordt getracht dit tot een minimum te beperken. De werkzaamheden zijn, afhankelijk van het weer, naar verwachting begin mei gereed, zodat voor de start van het nieuwe recreatieseizoen Berendonck klaar is om weer vele strandbezoekers te ontvangen.

 

De werkzaamheden bestaan enerzijds uit de reconstructie van bestaande paden. De huidige paden zijn na 40 jaar ‘op’: er vallen scheuren en gaten in en boomwortels komen er op verschillende plaatsen doorheen. Deze worden vervangen door betonpaden. Dit materiaal is duurzaam, vraagt weinig onderhoud en gaat dus lang mee. Een ander voordeel is dat wortels niet door het pad omhoog kunnen komen. Ideaal voor een wandel- of hardlooprondje, of fietstochtje om het meer.

Anderzijds zullen andere bestaande paden worden verwijderd  en op andere delen worden nieuwe paden aangebracht. Al met al een verbetering voor het parkkarakter van Berendonck. Onderdeel van de werkzaamheden is ook het herstel van een oud landschappelijke route door het recreatiegebied. Hierbij wordt de route gelegd langs de aanwezige monumentale eiken in het noordoostelijke deel van Berendonck. Op deze manier wordt het nog prettige recreëren op Berendonck.

 

Duurzaam recreërenLeisurelands is op vele vlakken duurzaam bezig. Voor de paden wordt beton gebruikt. Dat is duurzaam omdat het minder onderhoud vraagt en veel langer meegaat dan bijvoorbeeld asfalt. In tegenstelling tot asfalt geeft beton geen scheuren, verzakkingen of hobbels veroorzaakt door boomwortels. Duurzaam is ook het  regiokantoor op Berendonck dat voorzien is van een houtkachel om de ruimtes, die veelal niet de hele dag worden gebruikt, te verwarmen met hout van de eigen terreinen. Daarnaast is het regiokantoor voorzien van zonnepanelen.

Bij Leisurelands draait duurzaamheid niet alleen om alternatieve energiebronnen, maar tevens om duurzame relaties en het investeren in nieuwe initiatieven in de vrijetijdssector. Leisurelands werkt bij al haar activiteiten aan een optimaal evenwicht tussen de 3 P’s: ‘People’ (het gastvrij en veilig ontvangen van bezoekers), ‘Planet’ (passend voor wat betreft het landschap en de leefomgeving) en ‘Profit’ (duurzame winstgevendheid, gericht op de lange termijn).  Leisurelands heeft Berendonck en 18 andere recreatiegebieden in Gelderland en Noord-Limburg in eigendom. Leisurelands exploiteert (dag)recreatieve voorzieningen voor een breed publiek. Kijk voor meer informatie over Berendonck op www.berendonck.nl.