Zwemmen en watersporten

Alle recreatiegebieden van Leisurelands zijn aangewezen als officiële zwemlocatie waarbij de waterkwaliteit en faciliteiten door controlerende instanties periodiek worden gecheckt. Een uitzondering is recreatiegebied Nevelhorst, deze plas heeft geen zwemfunctie meer. Zwemmen is daar toegestaan, maar er vinden geen periodieke controles plaats. 

Waar mag ik zwemmen?

U mag overal in de plas zwemmen. Wij raden u echter ten zeerste aan om de stranden te gebruiken waar een ballenlijn bevestigd is, zodoende heeft u altijd een referentiepunt voor de waterdiepte. Na de ballenlijnen kan de bodem ineens steil aflopen. Zwemmen is altijd op eigen risico. 
Waar is het veilig om te zwemmen? Ongeoefende zwemmers kunnen terecht in het ondiepe deel dat is afgebakend met een ballenlijn. Zwemmen is te allen tijde op eigen risico. Klik hier voor tips voor veilig zwemmen. 
Hoe diep is het water?  Dit verschilt enorm per recreatieplas. Enkele plassen zijn tot twee a drie meter diep (diepste gedeelte) terwijl anderen tot bijna 20 meter diep zijn. 
Hoe is de zwemwaterkwaliteit?  De zwemwaterkwaliteit in de meren van Leisurelands is over het algemeen goed. De waterkwaliteit wordt in het hoogseizoen iedere twee weken gemeten door de provincie Gelderland. Klik hier voor meer informatie of kijk op www.zwemwater.nl voor de actuele status per zwemlocatie. 
Heb ik toestemming nodig om met een groep te gaan zwemmen?  Nee, zwemmen valt onder dagrecreatie en is te allen tijde toegestaan. Indien u niet alleen gaat zwemmen, maar u organiseert bijvoorbeeld ook sport- en spelactiviteiten of u wenst een groot object zoals een tent te plaatsen, dan heeft u toestemming nodig. 
Is er toezicht / een lifeguard?  Er is geen toezicht. Zwemmen is altijd op eigen risico. 
Is er een EHBO-post? Een EHBO-post is niet aanwezig. 
Welke (ongemotoriseerde) watersporten mag ik beoefenen? Ongemotoriseerd mag u zeilen, surfen, suppen, kanoën, varen met een rubberbootje op alle recreatiegebieden waarbij het aan te raden is dit buiten de ballenlijnen te doen zodat er geen gevaar of overlast is voor zwemmers. Kitesurfen is uitsluitend toegestaan op de daarvoor aangewezen kitesurfzone op Strand Horst. 
Waar mag ik gemotoriseerd varen? Gemotoriseerde watersporten zijn uitsluitend toegestaan op Strand Horst, Strand Nulde, Rhederlaag en Mookerplas waarbij een maximale vaarsnelheid geldt van 9 km/uur. Jetskiën, waterskiën en flyboarden zijn verboden. 
Waar kan ik duiken?  In elke recreatieplas mag u duiken met uitzondering van Kievitsveld. De meest interessante gebieden zijn: Berendonck, Bussloo, Groene Heuvels, Hilgelo, Stroombroek en Zeumeren. 
Kan ik een toestemming krijgen voor een nachtduik?  Dat kan zeker, u dient de aanvraag uiterlijk een werkdag van tevoren te doen. 
Kan ik toestemming krijgen voor het geven van duikcursussen / lessen? Dit is zeker mogelijk. Als duikvereniging of duikschool kunt u een jaartoestemming aanvragen. 
Welke faciliteiten zijn er voor duikers? Vooral Berendonck, Bussloo en Groene Heuvels hebben diverse faciliteiten en/of onderwaterparken. Klik hier voor meer informatie. 
Mag ik in de winter ijsduiken?  Onder bepaalde voorwaarden is dit toegestaan. U dient vooraf toestemming aan te vragen.