Parkeerpas en trailerpas

Hoe werkt een parkeerpas? 

Op de recreatiegebieden van Leisurelands wordt gewerkt met een geautomatiseerd parkeersysteem door middel van slagbomen. Om uit te rijden heeft u een uitrijkaart (eenmalig te gebruiken) of parkeerpas (ook wel parkeerabonnement of parkeerjaarkaart genoemd) nodig.
Voor het inrijden is geen uitrijkaart of parkeerpas nodig. De ingaande slagboom opent automatisch tussen 06.00 en 22.00 uur. Uitrijden kan 24 uur per dag met een uitrijkaart of parkeerpas.

  • Bij aankomst gaat de eerste slagboom direct open.
  • U rijdt door tot de tweede slagboom. Nadat de eerste slagboom achter u is gesloten, gaat de tweede slagboom open. Tussen de eerste en tweede slagboom is ruimte voor voertuigen tot maximaal 15 meter.
  • Om uit te rijden houdt u uw parkeerpas (of trailerparkeerpas) op het vlak ‘PARKEERPAS HIER’. De eerste slagboom opent en na het oprijden tot de tweede slagboom gaat ook de tweede slagboom open en kunt u direct uitrijden. 
  • Stopt u de parkeerpas NIET in de gleuf, deze is bedoeld voor de inname van uitrijkaarten.
  • Op de parkeerpas zit een zogenaamde anti-pass back, een blokkade, van een uur. Als u bent uitgereden wordt de parkeerpas een uur geblokkeerd voor gebruik. Inrijden kan wel direct weer, maar om opnieuw uit te kunnen rijden dient u een uur te wachten. 
 
Wat is het verschil tussen een parkeerpas en een trailerpas?

Een parkeerpas is bedoeld voor voertuigen tot zes meter (een personenauto) en een trailerpas voor lange voertuigen van zes tot vijftien meter. Dit geldt bijvoorbeeld voor auto’s met een aanhanger. 

Klik hier voor meer informatie over de soorten parkeerpassen.

Krijg ik korting als ik de parkeerpas later in het seizoen koop?

Snelle beslissers krijgen korting. In maart start de voorverkoopactie van de parkeerpas voor het nieuwe recreatieseizoen dat loopt van 1 mei tot 1 mei het jaar daarop. De voorverkoopactie loopt normaliter tot en met 30 april. Leisurelands kan hiervan afwijken. Gedurende het hoogseizoen, vanaf 1 mei, gelden de reguliere tarieven.

Klik hier voor de actuele tarieven.

Kan ik mijn parkeerpas omruilen voor een trailerparkeerpas (of andersom)? 

Als u nog geen gebruik heeft gemaakt van uw nieuwe (trailer)parkeerpas kunt u deze omruilen. Voor de trailerpas geldt een bijbetaling voor het dan geldende tarief. Stel u kocht in de voorverkoopactie een parkeerpas voor € 39,50. Op 1 mei als de voorverkoopactie ten einde is, komt u erachter dat een trailerparkeerpas (voor lange voertuigen) handiger is. Vanaf 1 mei geldt het reguliere tarief van € 89,50. Het verschil is dan € 50,-. 

Prijzen zijn voorbeelden, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend

Hoe lang en waar is de parkeerpas geldig?  De parkeerpas in de voorverkoopactie (actie loopt van maart tot mei) is geldig van 1 mei tot 1 mei het jaar daarop. Indien u de parkeerpas later in het seizoen aanschaft, is deze geldig op het moment van ontvangst tot 1 mei. 
De parkeerpas is geldig op alle recreatiegebieden van Leisurelands met uitzondering van Nieuw Hulckesteijn (Nijkerk aan Zee) en Haven Hattem (IJsseldelta Marina). 
 
Waar kan ik een parkeerpas bestellen / kopen?  Een parkeerpas bestelt u online via de webwinkel of via een verkooppunt. 
Wat is de verwerkingstijd van een parkeerpas? Wij doen er alles aan om uw parkeerpas zo snel mogelijk toe te sturen. Houdt u rekening met vijf werkdagen. De maximale verwerkingstijd is 10 dagen. Bij een betaling via iDEAL is de verwerking sneller dan bij een bankoverschrijving. Let op! Tijdens de voorverkoopperiode geldt een langere verwerkingstijd. Indien u bestelt voor medio april heeft u de parkeerpas voor 1 mei (als de parkeerpas v/h nieuwe seizoen ingaat) in huis.
Ook tijdens de najaarsactie geldt een langere verwerkingstijd.
Ik heb de parkeerpas besteld maar nog niet in huis. Kan ik voor de keren dat ik nu een uitrijkaart moet kopen het geld terugkrijgen? De parkeerpas in de voorverkoopactie (actie loopt van maart tot mei) is geldig van 1 mei tot 1 mei het jaar daarop. Indien u de parkeerpas later in het seizoen aanschaft, is deze geldig op het moment van ontvangst tot 1 mei. 
 
Wat houdt anti-passback in?

Op de parkeerpas zit een anti-passback (blokkade) geprogrammeerd van 1 uur. Dit houdt in dat de pas slechts éénmaal per 60 minuten gebruikt kan worden op één van de uitgaande automatische slagbomen van Leisurelands. Inrijden kan te allen tijde tussen zonsopgang en zonsondergang, uitrijden met een parkeerpas kan slechts één keer per uur. Na gebruik blokkeert de parkeerpas een uur. 

Tijdens een evenement was mijn parkeerpas niet geldig. Hoe kan dit?  Tijdens grootschalige evenementen kan de parkeerpas als betaalmiddel worden uitgesloten. Dit is het geval wanneer een terrein is afgesloten voor dagrecreatie of als een organisator de parkeerplaatsen in gebruik heeft voor een evenement. Leisurelands communiceert per evenement vooraf via de website, persberichten en social media over de afsluiting van een bepaald recreatiegebied en vermeld alternatieven. Ook plaatst een organisator bij de afsluiting van een recreatiegebied bebording waarop de datum / data van afsluiting alsmede een alternatief vermeld staat.
 
Ik ben mijn parkeerpas kwijt / mijn parkeerpas is gestolen. Kunnen jullie zorgen voor een nieuw exemplaar? 

Diefstal of vermissing van uw parkeerpas voor eigen risico en rekening. Zie hiervoor onze algemene voorwaarden en de brief (pakbon) die u ontvangt bij de parkeerpas. 

De parkeerpas is door ons niet van afstand te blokkeren. Een duplicaat kan dus niet worden verstrekt. U kunt een nieuwe parkeerpas kopen in onze webwinkel of bij een verkooppunt.
 

Er is een storing aan automaat / slagboom / mijn parkeerpas en ik heb een uitrijkaartje moeten kopen. Krijg ik dit bedrag terug? Bij een storing adviseren wij u te allen tijde om het storingsnummer te bellen dat u vindt op de uitrijzuil. Op die manier kunnen wij u helpen. Indien u er zelf voor kiest om een extra uitrijkaart te kopen wordt per situatie bekeken of u recht heeft op teruggave het teveel betaalde parkeergeld. Leisurelands stort nimmer het bedrag terug, u kunt na akkoord het teveel betaalde bedrag ophalen bij het regiokantoor.
 
Ik heb het storingsnummer gebeld, maar ik krijg niemand aan de lijn en daarom heb ik een uitrijkaartje moeten kopen. Krijg ik het bedrag retour? Het storingsnummer kan op mooie dagen soms druk bezet zijn. Krijgt u niet direct iemand aan de lijn probeer het dan een paar minuten later opnieuw, zodat wij u kunnen helpen. Indien u er zelf voor kiest om een extra uitrijkaart te kopen wordt per situatie bekeken of u recht heeft op teruggave het teveel betaalde parkeergeld. Leisurelands stort nimmer het bedrag terug, u kunt na akkoord het teveel betaalde bedrag ophalen bij het regiokantoor.