Negatief zwemadvies Wylerbergmeer

21-07-2016

In verband met blauwalgen heeft de provincie Gelderland een negatief zwemadvies ingesteld per 21 juli 2016 voor het zwemwater van recreatiegebied Wylerbergmeer. Zwemmen wordt ontraden. U loopt grote kans op huidirritatie en maag- en darmklachten. De zwemwaterkwaliteitsborden van de provincie op het recreatiegebied worden hierop zo spoedig mogelijk aangepast.

Meer informatie op www.zwemwater.nl. 


Zodra het negatieve zwemadvies is ingetrokken, informeren wij hierover via deze website en wordt de bebording op het recreatiegebied hierop aangepast.


Als u in aanraking komt met blauwalgen of als u die bij het zwemmen binnenkrijgt, kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan goed af onder de douche (douchen is altijd een goed idee na zwemmen in oppervlaktewater).


Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken toxines aan. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga dan niet zwemmen en geef dit door aan de waterbeheerder.