'Openwaterzwemmen in de winter vind ik niet bijzonder'

03-02-2017

Het zwemmen op mooie zomerse dagen op recreatiegebied Rhederlaag is geen bijzonderheid. Vele duizenden bezoekers komen dan graag langs om lekker af te koelen. Het zwemmen in de winter is volgens terreineigenaar Leisurelands wel bijzonder. Al denkt Willemien, die op mooie winterse dagen vaak te vinden is op recreatiegebied Rhederlaag, daar anders over: ‘Zo bijzonder is het niet, het is gewoon lekker om het hele jaar door te zwemmen’.

“Zelf vind ik het zwemmen in de winter niet speciaal. Ik zwem in alle jaargetijden. Ook in de hete zomer in de woestijnmeren van Egypte. Het is heerlijk!”, aldus Willemien, 62 jaar, woonachtig in Arnhem. Als het zonnetje schijnt en het windstil is, is Willemien te vinden bij het Bahrsche Strand op Rhederlaag. “Ik zwem daar meestal 1,2 kilometer. Over de veiligheid heb ik goed nagedacht. Ik draag soms een wetsuit, in ieder geval altijd iets op mijn hoofd omdat je daar de meeste warmte verliest. Ik heb altijd een gele ‘rescue tube’ (van de Scheveningse Reddingsbrigade) bij me, zodat ik mijzelf kan redden in geval van kramp, als ik een slok water binnen krijg of bij andere onverwachte gebeurtenissen. Met de rescue tube ben ik daarnaast goed zichtbaar voor bootjes. Dat zwemt een stuk fijner en meer ontspannen dan dat ik bij iedere slag moet kijken of er een bootje aan komt varen. Deze winter blijf ik binnen het gedeelte tussen het strand en de ballenlijn. Ik heb altijd een linecutter bij me in geval ik ergens in verstrikt zou komen te zitten (al heb ik dat op Rhederlaag nooit ervaren) en een fluitje in noodgevallen. Ik zwem altijd alleen”, aldus de zwemster. 
 

Met zwemmen in open water is Willemien jaren geleden al gestart. Door een sportblessure in 2003 kon zij de andere sporten die ze leuk vond, zoals hardlopen en fietsen, niet meer beoefenen. Zwemmen kon gelukkig wel. De pijn in haar heup nam het laatste jaar een dusdanige ernstige vorm aan dat er nader onderzoek in het ziekenhuis is gedaan. Daar bleek dat de sportblessure had geleid tot progressieve artrose. In december kreeg Willemien daarom een nieuwe heup. “Het herstel verloopt zeer voorspoedig. Het zwemmen draagt daar zeker aan bij.”


Zwemmen altijd op eigen risico
Leisurelands: “Wij vinden het erg bijzonder dat Willemien vaak te vinden is op Rhederlaag in de wintermaanden om te zwemmen. Het is goed om te weten dat Willemien voorzorgsmaatregelen treft om veilig te zwemmen. Naar ons idee is het openwaterzwemmen in de koude periode van het jaar zeker niet voor iedereen weggelegd. We willen benadrukken dat zwemmen altijd op eigen risico is.”

De recreatiegebieden zijn 365 dagen per jaar te bezoeken. Recreëren is altijd op eigen risico. Klik hier voor meer informatie over zwemmen. 


Een aanrader?
Willemien heeft geen prestatiedrang als het op het zwemmen aankomt: “Ik doe het omdat ik het fijn vind, zowel mentaal als fysiek. Het geeft mij ondanks de inspanning juist heel veel rust. Ik heb er geen moeite mee om het koude water in te gaan. Mijn lichaam heb ik laten wennen aan steeds lagere temperaturen door regelmatig te zwemmen en dagelijks koud te douchen. Ik ben fit door ‘swim & gym’, eet met mate en gezond. Ik ben individualistisch ingesteld en vind het prettig om alleen te gaan. Het is fijn dat het zo rustig is in de wintermaanden. Of ik het anderen aan zou raden? Nee, iedereen moet zelf bedenken wat hij of zij doet”.

Filmpje
Op 27 januari jl. lag er nog ijs en viel er weinig te zwemmen, toch ging Willemien even het water in.
Klik hier voor het filmpje.